Yogaudstyr
Udstyr til yoga
Som til alle andre sportsgrene, skal der udstyr til. Når det drejer sig om yoga, er det vigtigste noget tøj du kan røre dig i, og ikke falder af, når du bøjer dig fremover, eller kravler rundt på gulvet.
De fleste steder du kan få yoga undervisning, er der udstyr du kan låne, men det er altid en god ide at finde ud af, om du evt. selv skal have noget med. De fleste steder, skal du komme omklædt, og kan ikke bade bagefter, pga. Covid-19.
Yogatøj til træning
Det er som nævnt vigtigt at du har noget yoga venligt tøj på. Noget du føler dig tilpas i, og noget der ikke falder af, når du roder rundt på gulvet, for så bliver det nemt pinligt. Yoga øvelserne går netop ud på at fokusere, og blive bedre med din krop, fysisk men også mentalt.
De grundlæggende beklædningsgenstande du kan få brug for er:
Bukser
Du kan vælge at have shorts på, men pas på med ikke at have dem for store, for de er generelt vidde i benene, og med de udstrækningsøvelser vi laver, vil det nok være bedre med Capris-shorts der går ned over knæet, eller gamacher. Altså noget der sidder godt ind til kroppen, og stadig er til at bevæge sig i.
Bluser
For kvinder er en sports BH helt sikkert et godt valg, evt. sammen med en tank-top eller yoga-top. Igen noget der sidder godt til.
Alternativt en bluse eller t-shirt der sidder godt til, og som du kan bevæge dig i.
Sko/strømper
For det meste dyrkes yoga med bare tæer. Du kan få specielle sko med tæer i, der er tynde og skridsikre, nærmest som en fodhandske. Ellers er der et par strømper med skridsikre knopper på, da yogaøvelserne kræver du kan stå fast, og ikke glider hen over gulvet eller måtten.
Yogamåtte
Der findes mange forskellige slags yogamåtter. Det er ikke nødvendigt med en måtte, nogle mener det er bedre eller nemmere uden, men de fleste vil genre bruge en måtte for ikke at blive alt for snavset, eller fordi det er mere behageligt med en lidt blød yogamåtte.
Dit valg af yogamåtte kommer mest an på, hvor blød du gerne vil have den. De fås i mange forskellige tykkelser, lige fra det tynde gummiunderlag der blot holder dig fast, til tykke udgaver der mest minder om et liggeunderlag på mere end 1 cm i tykkelse. Yogamåtter fås op til ca. 15 mm.
Yogamåttens størrelse er ofte ca. 180 cm lang, og mellem 60 og 70 cm. Bred, men kan selvfølgelig fås andre størrelser.
håndklæde med til Yoga
Har du tendens til at svede meget, er det nødvendigt med et håndklæde, du lige kan tørre sveden af med, også på gulvet, så du ikke skrider rundt, imens du laver dine yogaøvelser.
Det bedste er et frottéhåndklæde, der både er blødt, men også suger godt og hurtigt.
Yoga blok
Yogablokken bruges til at støtte forskellige dele af kroppen, i stillinger hvor der er et vist pres på, og i yin yoga skal du ofte holde positionen et par minutter, her vil du kunne holde stillingen længere ved at bruge en yogablok som støtte.
Det er typisk nakken, lænden eller håndled der kan blive belastede, hvor en yogablok kan aflaste.
Yoga bold
Du kan bruge forskellige typer af bolde til yoga, afhængig af hvilke øvelser du ønsker at udføre.
Der er generelt to størrelser, en lille hård bold, eller en stor blød bold, også kaldet en fitnessbold.
Den lille findes i to udgaver, den ene har pigge på, og kaldes en massage yoga bold.
De små bolde kan være i en almindelig sportstaske, men hvis du har en stor bold, og slæber den med dig frem og tilbage, er der et cover/net til fitnessbolde, med et håndtag, så den er nemmere at transportere.
Yoga håndledsstøtte
Hvis du har besvær med at bukke håndleddene så meget som nogle at stillingerne kræver, kan du prøve at bruge en håndledsstøtte.
Det er lige som en kile af kork, træ, plast eller skum, hvor du kan lægge den under hænderne, så belastningen i håndleddet kan holdes i en tålelig position
Yoga bælter
Yogabælter fås i mange forskellige farver og størrelser. Ofte er det lærred, da de er mest behagelige at arbejde med, så sved ikke glide ned af en glat overflade, men bliver absorberet.
Yogabæltet bruges bl.a. til at lave udstrækningsøvelser, til at holde kropsdele i bestemte positioner, der ellers ville være for anstrengende at gøre, ved blot at holdepositionen.
F.eks. at stå på det ene ben, og så strække det ene ben op i luften, over hovedet. Du kan måske holde med hænderne, men det vil være mere behageligt at bruge et yogabælte.
Yoga hjul
Et yogahjul er lidt som en smal tønde uden top og bund, hvor du bl.a. kan lægge dig på ryggen og rulle henover.
Det bruges lidt lige som med bolden, men hvor bolden er blød, så kan det hårde hjul være bedre for dårlige rygge.
Yoga sportstaske
Det er selvfølgelig fjollet at kalde det for en yoga sportstaske, for du kan bruge alt til at transportere dit yogaudstyr med – lige fra en plasticpose, til en Ikea-taske til en femmer.
Du vil sikkert gerne have en pæn sportstaske til dit udstyr, der fortæller de andre på holdet, at du går op i at få yogaundervisning, og er seriøs med din sport, og så skal du selvfølgelig have en yoga sportstaske.
De fleste ankommer blot med et yogaunderlag, og kan derfor nøjes med at bruge en rem til at hole yogamåtten, der er lige til at slynge over skulderen. Hvis du har lidt småting med samtidig, vil det være en god ide at have en rund taske, måtten lige kan glide ned i. Lidt lige som posen til en sovepose, eller et lille telt.
Nu har du fundet ud af hvad det kræver at dyrke yoga, men husk, at det er helt op til dig selv, om du vil investere i alt det udstyr. Ofte kan alle øvelser laves uden, og du behøver ikke nogle flotte specielle leggins eller bukser, for at være med.
De fleste steder kan du låne yogamåtten, en blok og bold. Men pga. Covid-19 bør du selvfølgelig undersøge det først.