fbpx

Hvad er yoga?

Hvad er Yoga?

Selve ordet Yoga betyder forening, og kommer oprindelig fra Indien, hvor du gennem åndedrætsøvelser og kropsstillinger sammen med fordybelse, forener krop og sjæl til at opnå Samâdhi, der er en form for salighed eller forløsning.

Yoga er metode og mĂĄl

Hvis yoga er en komplet sti i sig selv, hvordan skal den nĂĄs?

Ordet “Yoga” betyder i det væsentlige “det, der bringer dig til virkeligheden”. Bogstaveligt talt betyder det “forening”, hvilket betyder, at yoga bringer dig til den ultimative virkelighed, hvor individuelle manifestationer af livet er overfladebobler i skabelsesprocessen.

Det betyder at uanset hvilken type eller form for yoga du vælger, er målet det samme.

Hvad er yin yoga?

Yin yoga er en yogaform med fokus på at afspænde, at give efter og at øge bindevævets elasticitet, så blokeringer i din krop opløses og dine sener og led styrkes. Stillingerne i yin yoga tager temperaturen på kroppen, og det kan for nogen være et chok. Hvis du har hovedpine, nakkesmerter eller andre udfordringer, der har forplantet sig i kroppen, vil du også blive mødt med det i yin yoga. Alle de ting kommer, når der ikke er flow i nervesystemet.

Læs mere om yin yoga

Hvad er yoga hatha?

Ordet Hatha betyder forsætlig eller kraftfuld. Hatha yoga henviser til et sæt fysiske øvelser (kendt som asanas eller kropsholdninger) og sekvenser af asanas, designet til at arbejde med din hud, muskler og knogler.

Holdningerne er ogsĂĄ designet til at ĂĄbne kroppens mange kanaler – især hovedkanalen og rygsøjlen – sĂĄ energien kan flyde frit.

Hatha oversættes ogsĂĄ som ha der betyder “sol” og tha som betyder “mĂĄne.” Dette refererer til balancen mellem maskuline aspekter – aktiv, varme, sol – og feminine aspekter – modtagelig, kølig, mĂĄne – i os alle.

Hatha yoga er en vej mod at skabe balance og forene modsætninger. I vores fysiske krop udvikler vi en balance mellem styrke og fleksibilitet. Vi lærer også at afbalancere vores indsats og overgivelse i hver positur.

Hatha yoga er et kraftfuldt værktøj til selvtransformation. Det beder os om at bringe vores opmærksomhed til vores åndedrag, som hjælper os med til stadig at bevæge sindets udsving og være mere til stede i udfoldelsen af ​​hvert øjeblik.

Hvad er yoga nidra?

Yoga Nidra – kendt som yogisk søvn – er en meditation og bevidst afslapningspraksis, der er beregnet til at inducere total fysisk, mental og følelsesmæssig afslapning. Nogle mener, at en times yoga nidra kan være lige sĂĄ genoprettende som fire timers regelmæssig søvn.

Hvad betyder OM?

OM er et mantra eller en vibration, der traditionelt brummes (chantes) i begyndelsen og slutningen af ​​yogasessioner. Det siges at være lyden af ​​universet. Men hvad betyder det?

PĂĄ en eller anden mĂĄde vidste de gamle yogier, hvad forskere fortæller os i dag – at hele universet bevæger sig. Intet er nogensinde solidt eller stabilt.

Alt, hvad der eksisterer pulserer, hvilket skaber en rytmisk vibration, som de gamle yogier erkendte med lyden af ​​OM. Vi er måske ikke altid opmærksomme på denne lyd i vores daglige liv, men vi kan høre den i raslen af ​​efterårsblade, bølgerne på kysten, indersiden af ​​en muslingeskal.

Ved at chante OM, fĂĄr vi mulighed for at genkende vores oplevelse som en afspejling af, hvordan hele universet bevæger sig – solnedgangen, den stigende mĂĄne, tidevandets eb og strømning, vores hjerteslag.

Når vi synger OM, tager det os en tur på denne universelle bevægelse gennem vores åndedræt, vores opmærksomhed og vores fysiske energi, og vi begynder at føle en større forbindelse, der både er opløftende og beroligende.

Hvad betyder Nameste?

Namaste er sanskrit-ordet for en gestus du ofte ser i yogaklassen.

Hilsnen Namaste repræsenterer troen på, at der er en guddommelig gnist i hver af os, der er placeret i hjertechakraet. Hilsnen er en anerkendelse fra sjælen i en til ​​sjælen i en anden.

Definition af Namaste

Nama betyder bue, som jeg, og te betyder dig. Derfor betyder namaste bogstaveligt talt “bøje mig dig” eller “Jeg bøjer mig for dig.”

Sådan udfører du Namaste hilsnen

For at udføre Namaste placerer vi hænderne sammen ved hjertechakraet, lukker øjnene og bøjer hovedet. Det kan også gøres ved at placere hænderne sammen foran det tredje øje, bøje hovedet og derefter bringe hænderne ned til hjertet.

Dette er en særlig dyb form for respekt, selvom vi i vesten bĂĄde siger ordet “Namaste” samtidig med at vi udfører Nameste, er det i Indien indforstĂĄet, at selve hilsnen betegner Namaste, og det er derfor unødvendigt at sige ordet, mens du bøjer.

Vi samler hænderne i hjertechakraet for at øge strømmen af ​​guddommelig kærlighed. At bøje hovedet og lukke øjnene hjælper sindet med at overgive sig til det guddommelige i hjertet. Man kan gøre Namaste for sig selv som en meditationsteknik for at gå dybere inde i hjertechakraet; når du gør det med en anden, er det også en smuk, omend hurtig, meditation.

For en yogalærer og studerende giver Namaste to individer mulighed for at mødes energisk til et sted med forbindelse og tidløshed, fri for ego-forbindelsens bånd. Hvis det gøres med dyb følelse i hjertet og med overgivet sind, kan en dyb forening af ånder blomstre.

Er yoga en religion?

Yoga er ikke en religion. Det er en filosofi, der begyndte i Indien for ca. 5.000 ĂĄr siden. Faderen til klassisk ashtanga yoga (den otte-leddede sti, som ikke skal forveksles med Sri K. Pattabhi Jois ‘Ashtanga yoga) siges at være Patanjali, der skrev Yoga Sutra.

Disse skrifter giver rammerne for åndelig vækst og kontrollen over det fysiske og mentale legeme. Yoga sammenfletter undertiden andre filosofier såsom hinduisme eller buddhisme, men det er ikke nødvendigt at studere disse stier for at praktisere eller studere yoga.

Det er heller ikke nødvendigt at opgive din egen religiøse tro for at praktisere yoga.

Hvordan er yoga anderledes end gymnastik eller anden fitness?

Yoga er fantastisk – selv hvis du kun træner i en time om ugen, vil du opleve fordelene ved denne praksis. Hvis du kan gøre mere end det, vil du helt sikkert opleve endnu flere fordele.

Du bør starte med to eller tre gange om ugen, i en time eller halvanden hver gang. Hvis du kun kan tage 20 minutter pr. session, er det også fint. Udholdenhed kommen hen ad vejen.

Lad ikke tidsbegrænsninger eller urealistiske mĂĄl være en hindring – gør hvad du kan og lad være med at bekymre dig om det. Du vil sandsynligvis opdage, at efter et stykke tid kommer ønsket om at øve mere, helt af sig selv.

Jeg er ikke fleksibel, kan jeg dyrke yoga?

Ja! Du er en perfekt kandidat til yoga. Mange mennesker tror, ​​at de skal være fleksible for at begynde yoga, men det er lidt som at tænke, at du har brug for at kunne spille tennis for at tage tennisundervisning. Kom som du er, og du vil opdage, at yogapraksis vil hjælpe dig med at blive mere fleksibel.

Denne nyvundne smidighed vil blive afbalanceret med styrke, koordination og forbedret hjerte-kar-sundhed, samt en følelse af fysisk selvtillid og generelt velvære.

Hvad har jeg brug for til at begynde med?

Alt hvad du i virkeligheden har brug for til at begynde at praktisere yoga, er din krop, dit sind og en smule nysgerrighed.

Det er dog også nyttigt at have et par yoga leggings eller shorts og en t-shirt, der ikke er alt for stor. Der kræves ikke noget specielt fodtøj, fordi du vil være barfodet. Det er dejligt at have et håndklæde med til klassen.

Du bør også have din egen yogamåtte med, men ring i forvejen og spørg, det kan være de har mulighed for at låne dig en måtte, der lige skal afsprittes før brug.

Hvorfor bør jeg ikke spise 2-3 timer før yogatimen?

I yogaklassen vrider vi os fra side til side, vender på hovedet og bøjer os fremad og bagud. Hvis du ikke har fordøjet dit sidste måltid fuldstændigt, vil det gøre dig kendt på måder, der ikke er behagelige.

Hvis du er en person med et hurtigtvirkende fordøjelsessystem og er bange for, at du måske bliver sulten eller føler dig svag under yogaklasse, kan du eksperimentere med en let snack såsom yoghurt, et par nødder eller juice ca. 30 minutter til en time før klassen.

Hvad skal jeg bruge til yoga undervisning?

Du kan med fordel have leggins og en ikke for stor t-shirt på. Hvis du har strømper på, skal det være skridsikre, eller uden tær, så du kan stå fast. Du kan med fordel også have en yogamåtte med, og en yoga blok.

De fleste steder kan man låne yogamåtte og yogablok, men ring og spørg først, nu hvor Corvid-19 påvirker undervisningen.

Historien bag yoga?

Ordet yoga er fra sandskrift ordet yuj, der betyder yoke eller bind, og bliver for det meste præsenteret som “union”, altsĂĄ forening, eller en disiplinær metode. En mand der udøver yoga kaldes en yogi, og en kvindelig yoga udøver for en yogini.

Man mener, at det er den indiske vismand Patanjali der har udarbejdet retningslinjerne for udførsel af yoga til Yoga Sutra for omkring 2,000 år siden. Sutra er en samling af 195 punkter (statesments) der udgør en filosofisk guidebook til det meste af det yoga der praktiseres i dag.

Det fastlægger også de 8 trin af yoga, der alle er nødendige for din personlige udvikling og opnå balancen. De 8 trin kan opfattes som et træ:

  1. Yamas (begrænsninger/etik) er rødderne
  2. Niyamas (regler/selvdiciplin) er stammen
  3. Asana (stillinger) er grenene
  4. Pranayama (åndedræt) er bladene
  5. Pratyahara (sanser) er barken
  6. Dharana (koncentration) er saften
  7. Dhyani (meditation) er blomsten
  8. Samadhi (oplysning) er frugten

Efter hånden som vi udfører disse otte trin, begynder vi med at forfine vores opførsel i den ydre verden, og så fokuserer vi indad, indtil vi når samadhi (frigørelse, oplysning).

I dag er de fleste, der praktiserer yoga, beskæftiget med det tredje trin, asana, som er et program med fysiske holdninger designet til at rense kroppen og give dig en fysisk styrke og udholdenhed, der kræves i lange meditationsperioder.

Yoga mod stress

Humørsvingninger, PMS og løbeskader kan være tegn på, at du har for lidt kontakt til din feminine side, yin. Dét vi kalder stress, kalder kineserne yang – og den bedste kur er mere yin.

Et par yin øvelser dagligt kan virkelig rykke, f.eks. et morgentvist i sengen hver morgen. Alternativt kan du træne yin-yoga 2-3 gange ugentligt på hold.

Det ikke kun er de fysiske forandringer såsom smerter i knæ og hofter, du kan kurere. Yin-yoga virker også mentalt og beroliger nervesystemet.

Yin-yoga går et spadestik dybere, der falder ro over kroppen, og én enkelt øvelse kan sagtens vare op til ti minutter.

Det er yin.

Mørke, ro, ingen aktivitet, dyb genopladning, ingen krav og ingen forventninger.

I de populære, hurtige yogaformer som vinyasa, ashtanga og power-yoga går det stærkt. Der får kroppen tit lige så meget yang og stress som på en løbetur. Det er også godt, men du kommer altså ikke helt derned, hvor du kan lade batterierne op.